fredag 21 maj 2010

Svårt hålla räkningen...

Nu börjar det bli svårt att hålla räkningen på antal katter i Lilla Alstad, och ännu svårare att hålla koll på hur många som finns kvar. Vi har lyckats få in tisar vid varje tillfälle men nu blir det svårare och svårare. Katterna som finns kvar är tack och lov i bättre skick, men de är svårare för oss att få in. Att kartlägga dem är ingen lek, de springer mellan olika gårdar och för att göra det extra svårt för oss är de alla nästan identiska.

Den lilla vita som vägrar gå in i fällan...

Idag fick två av tisarna somna in, de var väldigt sjuka och hade kraftiga njurfel, förstorade tarmar och lever. Och hur mycket vi än förbereder oss på att det kan bli en insomning så tar det otroligt på oss, varje katt får en speciell plats i vårt hjärta.


... Hugo satt lugnt och fint i fällan när vi kom fram, han orkade inte göra så mycket motstånd.

Vi har fått lyckan att få in en ny volontär i föreningen, Linda. Tack vare henne har dessa katter fått ett värdigt slut och de som gått att rädda kommer få en ny chans. Alla hennes timmar ute på tomten har gjort att katter fångats in och sedan kunnat köras till veterinären morgonen efter för en undersökning. Utan hennes insats och pojkvännens tålamod hade detta aldrig gått att genomföra. Tack Linda för att du ger katterna så mycket!
Och även tack till alla andra som hjälper till på plats, era insatser är otroligt viktiga! Ni har oxå en viktig roll i detta projekt, det är ni som ser till att katterna fångas in.
Tass till er alla för ert arbete!

onsdag 12 maj 2010

Ytterligare en kväll vid fällan


En av sjuklingarna långt inne i en buske...


Igår var vi ute och försökte fånga in fler katter. Vädret var mildare än tidigare, nästan lite somrigt, och vi hoppades på en bra kväll med minst 4 katter. Men när solen passerat trädkronorna började det bli kallt och kyligt.


Sanibell, en ung kattmamma, försöker klia bort ohyran.


Vi såg katter lite varstans på tomten, även nya som vi inte sett tidigare. Även dessa såg sjuka ut. Precis efter att första katten trillat in i fällan var veterinären på plats för att hjälpa oss redan där för att katterna ska slippa bilfärd och stress.



Hugo är en av dem vi velat ha in tidigt, igår hamnade han i fällan...


Hugo blev den första som lät hungern ta över och hamnade i fällan. Killen hade varit så hungrig att han fortsatte att äta upp resterna inne i fallan trots att han var instängd, det är väldigt ovanligt. Anna -Karin sövde honom på plats och såg direkt hur allvarligt sjuk killen var. Hugo andades tungt och rossligt, kunde knappt se något och hade en svullnad på sin nos. Hugo fick somna in på plats av veterinär.



En väldigt sjuk och nersövd Hugo


Samtidigt som vi gav Hugo ett sista farväl slog fällan igen. Kise nummer två var en liten hona som var arg som ett bi! Evelina fräste, spottade och gjorde utfall mot oss men att få henne att gå in i klämburen var inga problem och då kunde vi även söva henne. Även hennes test visade positivt på FIV och fick somna in på plats.



Anna-Karin tar blodprov på Evelina



En nogrann undersökning görs under tiden Evelina är nersövd.


Efter fem timmar på plats körde vi hemåt, tysta och fundersamma. Att få gå igenom detta elände gång på gång tar på en otroligt mycket på oss allihop. Det känns jobbigt att lämna kvar kisarna som behöver vård men vi kan inte göra så mycket mer just den kvällen, utan får återkomma igen väldigt snart.

Veterinärvård för kisarna på gården kommer kosta föreningen en hel del så alla gårvor, små eller stora, tar vi tacksamt emot. Vårt plusgironummer är 302628-3 och glöm inte märka betalningen med "veterinärvård L-A" ,

http://raddakatten.se/insamlingny.html

tisdag 11 maj 2010

En artikel i tidningen

Sist vi var ute för att fånga in fler sjuka katter kom tidningen dit och gjorde ett reportage. Detta är med i dagens tidning, läs gärna om det här.

http://www.sydsvenskan.se/omkretsen/article870727/Katter-avlivas-efter-utbrott-av-kattaids.html

lördag 8 maj 2010

Mysiga krypin!

Nu äntligen har vi börjat närma oss slutet hos bonden utanför Eslöv. Sadelkammaren som ska bli hem till de mest förvildade katterna har nu fått ett ansiktslyft. Med reglar, brädor, friggolit, hammare, hönsnät, såg och spik entrade vi sadelkammaren efter lunch.

Tack till Jonas och Patrik på Malmö Byggcenter som bidrog med material och byggde bäddarna till oss. De såg till att allt sitter ordentligt fast så att kisarna kan busa omkring rejält.

Jonas och Patrik fixar dörren...

Efter ca 3 timmar var vi klara, då hade vi städat ur ordentligt, satt hönsnät för dörren och fönstret så man skulle kunna öppna utan att en katt smet ut, och även byggt kisarnas "mysplatser". Sen var det bara att inreda..



Lotta och Sabina städar och röjer undan en del.

Sabina gav sig på fönstret... lite svårare än vad vi trodde, grabbarna fick ta över!


Det färdiga fönstret , visst blev det mysigt!


Nu är det lite smått kvar, bla lite färg, kanske ngn planka till men det får inte bli för svårt att städa. Fyra bäddar och lite att busa på längst ner..

Vill även tacka alla som skänkt bäddar, filtar, klösträd, matskålar och mycket mer till oss så vi kunde göra detta möjligt! Men vi är inte klara än, det finns mer att bygga så har ni fler filtar och annat att skänka så tveka inte att mejla mig på malin@raddakatten.se

fredag 7 maj 2010

Trotsade regn och vind!

Ännu en kväll har vi tillbringat utanför malmö, bland de sjuka kisarna i hopp om att någon ska hamna i fällan. Tiden för några av kisarna börjar ta slut, de är riktigt sjuka och behöver veterinärvård snabbt! Tyvärr gjorde vädret att vi inte fick in så många, men de var runt fällan och oss hela tiden men enbart en katt hamnade bakom den stängda gallerdörren.

Vi hade en veterinär med oss som på plats tog blodprov på kisen och undersökte den ordentligt när den var nersövd. Även denna kise var smittad med fiv, och svårt nermagrad.

Efter ett tungt beslut lät vi även denna kille somna in .. det gör lika ont varje gång.

Imorgon är det dags igen, nya försök att fånga in de sjuka kisarna. Vi är laddade till max, vi ska lyckas...

onsdag 5 maj 2010

Sorgliga dagar!

Efter många timmars kämpande hade vi lyckats fånga in ytterligare fyra stycken kisar som missnöjt tittade på oss genom transportburarna. Önskar att de kunde förstå varför vi gjorde detta, att vi försöker rädda deras liv från en plågsam död.


Morgonen efter tog vi dem till veterinären för nya blodprov och denna gången så var det mer positivt besked när veterinären ringde. Två av katterna gick att rädda, deras blodprov var negativt men de hade en svår kattsnuva så det blev att hämta antibiotika på apoteket. De andra tisarna fick somna in efter att deras små kroppar knappt orkade längre, sjukdomen hade under en längre tid försämrat deras immunförsvar så mycket, och med alla infektioner i kroppen var det inte mycket att göra.



En förvildad katt med utvecklat FIV är svår att rädda eftersom de måste leva isolerat från andra katter, och de får aldrig gå ut igen. Varför det är så är för att katterna bla smittar genom slagsmål och saliv, och risken att de hamnar i slagsmål är stor.
Imorgon ska vi dit igen och försöka fånga in fler katter. En veterinär ska följa med oss ut så vi på plats kan försöka arbeta oss igenom detta problem. Stressen med att låta dem åka i bilen fram och tillbaka undviker vi imorgon, allt för att göra det bästa för kisarna.

Vill du skänka en slant till projektet är vi tacksamma, detta kommer kosta föreningen väldigt mycket pengar och vi kommer inte sluta förrän kattkolonin är borta. Vi har en insamling på vår hemsida, gå gärna in och läs om den.


Håll tummarna att det blir fler positiva besked för oss och katterna imorgon!

Årets första loppis blev lyckad!

Nu har loppisen dragit igång och vår första söndag på drottningtorget gick suveränt bra! Det blev mycket pengar till katterna och vi blev av med mycket av våra gåvor som vi fått in.




... många som förbereder tidigt på morgonen...

Nu får vi hoppas att alla söndagar blir lika bra, kolla in på vår sida när vi har nästa loppis.. kanske kan du fynda något fint samtidigt som du hjälper katterna.





Mjau tills dess!